Rettslære
Rettslære 1 (vg2) og Rettslære 2(vg3) handler om å løse ulike rettslige utfordringer man møter i hverdagslivet og i yrkessammenheng. Elevene får viktig og nødvendig kunnskap om «rettsregler i forhold til livsmestring» og kunnskap om juridisk metode.
Rettslære 1 (vg2) skal gi eleven kompetanse innen; familierett, utfordringer knyttet til samlivet, arverettsspørsmål, strafferett, og rettigheter i forhold til arbeidslivet og likestillingsproblematikk..
Rettslære 2(vg3) skal gi elevene kompetanse innen: Kjøp og forbrukerett, rettigheter ved kontraktsbrudd, vilkår for å kunne kreve erstatning ved skader, menneskerettigheter og personvern og våre rettigheter i møte med offentlig sektor. Rettslære 2 er noe mer innrettet mot yrkes og forretningslivet og går litt dypere inn i flere rettskilder for å avdekke gjeldende rett.
Juridisk kompetanse er nødvendig i alle yrker og egner seg spesielt godt for de som vurderer videre juss-studier eller studier i retning av f.eks; -politi ,-eiendomsmegling eller andre studier med fokus på forsvarlig og rettferdig saksbehandling i sin fremtidig yrkesutøvelse.
Rettslære 1 og 2 gir sammen fordypning innenfor programområdet Språk, samfunn, økonomi.
Sosiologi og sosialantropologi
Sosiologi (Læren om samfunnet) og sosialantropologi (Læren om mennesket i samfunnet) er et engasjerende, muntlig fag som lar elevene utforske og fordype seg i begrepet «kultur» både slik den kommer til uttrykk i eget og andre samfunn i verden. Faget tar for seg temaer som samfunnsvitenskapelig metode, sosialisering, kulturforståelse, produksjon og arbeid og fordeling av goder. Elevene bygger opp analytiske evner gjennom diskusjon og refleksjon, og får også forske på selvvalgte problemstillinger.
Sammen med faget Sosialkunnskap gir Sosiologi og sosialantropologi fordypning innenfor programområdet Språk, samfunn, økonomi.
Sosialkunnskap:
Sosialkunnskap er et fag som handler om samspillet mellom individ og samfunn. I dette faget får du innsikt i hvordan vi utvikler oss fra barndom til alderdom, og hvordan velferdsstaten skal bidra til å dekke de behovene vi har i alle faser av livet. I løpet av året blir du blant annet kjent med temaer som oppvekst, alderdom, menneskerettigheter, sosial ulikhet, kriminalitet, rusmisbruk og velferdsstatens fremtid. Samfunnsvitenskapelige forskningsmetoder er også et fokus i faget, og i tillegg vil du lære å skrive drøftende, vitenskapelige tekster ved hjelp av teori og aktuelt nyhetsstoff. Faget er ellers preget av gruppeoppgaver, metodeprosjekter, diskusjoner og individuelt arbeid.
Sammen med faget Sosiologi og sosialantropologi gir sosial kunnskap fordypning innenfor programområdet Språk, samfunn, økonomi.
Psykologi
Psykologi er studiet av menneskets adferd og mentale prosesser. Psykologi 1 (vg2) er strukturert i ulike hovedområder som må ses i sammenheng med Psykologi 2 (vg3).
Psykologi 1 gir en grunnleggende innføring i det moderne psykologifagets historie og utvikling. Du vil bli kjent med det teoretiske grunnlaget som blant annet utforsker følgende problemstillinger: Hvordan oppstår individuelle forskjeller blant mennesker, og hvilken betydning har arv og miljø for utviklingen? Hva hemmer eller fremmer læring? Kan hukommelse og glemsel ha noe å si for læring? Hvordan påvirkes bevissthet og adferd av kroppens nerve- og hormonsystem? Du vil dessuten også lære om helse og livskvalitet, og hvordan vår psykiske helse påvirkes av den tiden vi lever i.
Psykologi 1 og Psykologi vil bli tilbudt annethvert år slik at man kan få fordypning innenfor programområdet språk, samfunn og økonomi.
Samfunnsfaglig engelsk:
I dette faget har vi fokus på historie, politikk, økonomi og sosiale forhold i Storbritannia, USA og relevante engelsk-språklige land. Emnene belyses via fagtekster, skjønnlitterære tekster, dokumentarer og filmer - også knyttet til aktuelle hendelser i nyhetsbildet. Det er både muntlig og skriftlig karakter i faget.
Samfunnsfaglig engelsk og faget internasjonal engelsk vil bli tilbudt annethvert år slik at man kan få fordypning innenfor programområdet språk, samfunn og økonomi.
Entreprenørskap og bedriftsutvikling 1
Entreprenørskap og bedriftsutvikling skal øke kompetansen om forskjellen mellom offentlig og privat næringsliv, og om hvordan foretak etableres, drives og utvikles i takt med samfunnsendringer. Opplæringen skal gi forståelse for fagområder som ledelse, finansiering, markedsføring, bærekraft, forretningsutvikling, innovasjon, forskning, politikk, partssamarbeid og lovverk i den anerkjente ‘norske modellen’. Faget skal gi særlig innsikt i innovasjonsteori og ledelse, og hva dette betyr for utvikling og verdiskaping i samfunnet. Videre skal faget gi kompetanse om næringslivets internasjonale markedsmuligheter og rolle i internasjonal økonomi og samfunnsutvikling.
Opplæringen skal legge til rette for bruk av ulike læringsarenaer og stimulere til samarbeid med arbeids- og næringsliv. Faget har flere gjesteforelesere fra næringsliv og virkemiddelapparatet (Innovasjon Norge mfl.).
Entreprenørskap og bedriftsutvikling 1 og Entreprenørskap og bedriftsutvikling 2 vil bli tilbudt annethvert år slik at man kan få fordypning innenfor programområdet språk, samfunn og økonomi.